Banen van de toekomst: Verticale Landbouw

Techniek staat nooit stil en is continu in beweging. Vandaar deze nieuwe rubriek: banen van de toekomst! In deze terugkerende rubriek zoomen we in op nieuwe technieken en welke kansen dit bied voor technici. Bij Kento richten we ons onder andere op functies in de duurzaamheid en high tech. Dit zijn twee branches die volop in ontwikkeling zijn en waarin nieuwe banen ontstaan. De tuinbouwsector kent veel innovatieve ontwikkelingen waaronder verticale landbouw. Deze manier van landbouw bedrijven, levert veel nieuwe technische banen op, maar hoe werkt de verticale landbouw eigenlijk?

Vervallen magazijnen en fabrieken over de hele wereld worden getransformeerd naar stedelijke boerderijen om sla en andere gewassen in te produceren, in een tempo dat de traditionele landbouwtechnieken overtreft. Dit wordt verticale landbouw genoemd. Het is de productie van voedsel in verticaal gestapelde lagen in een gebouw, zonder gebruik te maken van natuurlijk licht of grond. De producten worden geteeld in een gecontroleerde omgeving waar licht, vochtigheid en temperatuur zorgvuldig worden gecontroleerd. Dit zorgt voor verse groenten, ongeacht het seizoen en zonder het gebruik van pesticiden.

Momenteel worden verticale boerderijen voornamelijk gebruikt voor het telen van gewassen die hoge marktprijzen aantrekken, zoals kruiden, slasoorten en kiemgroenten. Om elke maand een oogst te produceren, moeten verticale boerderijen de elementen controleren die van invloed zijn op de plantengroei. Waaronder temperatuur, vereiste voedingsstoffen, vochtigheid, zuurstofniveaus, luchtstroom en water. De intensiteit en frequentie van de LED-verlichting kan worden aangepast aan de behoeften van de plant. Een netwerk van sensoren en camera’s verzamelt gegevens met gedetailleerde informatie over de planten op specifieke momenten in hun levenscyclus en de omgeving waarin ze groeien. Deze gegevens worden niet alleen bewaakt, maar ook geanalyseerd om de gezondheid, groei en opbrengst van de planten te verbeteren. Automatisering kan taken op zich nemen zoals het zaaien van gewassen, herbeplanting en oogsten. Het kan ook worden gebruikt om real-time aanpassingen aan de plantenverzorging te geven. Sommige fabrieken zijn van plan om het analytische proces te automatiseren met machine learning algoritmes.

Over het algemeen worden er twee methoden voor verticale landbouw gebruikt: aeroponics en hydroponics. Planten worden ofwel besproeid met water en voedingsstoffen zonder gebruik te maken van een bodem om op te groeien (aeroponics) of het wordt gekweekt in zand, grind of waterbassins met toegevoegde voedingsstoffen (hydroponics). Beide methoden steunen op geavanceerde technologie om ervoor te zorgen dat de groeiomstandigheden ideaal zijn om de productie te maximaliseren.

Verticale landbouw is voornamelijk populair en in ontwikkeling in de Verenigde Staten en Japan, maar in Europa is Nederland een van de koplopers. De grootste uitdaging is het ontwikkelen van geïntegreerde systeemoplossingen. Hierin liggen kansen voor Nederland om marktleider te worden. Nederland kent veel klimaat- en lichtexperts, bezit hoogstaande teeltkennis en is gefocust op duurzame energie. Kortom, verticale landbouw is een interessante en groeiende branche met veel techniek en duurzame aspecten. De wereldwijde markt van verticale landbouw was in 2017 $1.782 miljoen waard, de geschatte waarde in 2025 is $10.246 miljoen. Zeker een branche om in de gaten te houden dus! (Bron: Alied Market Research)

Ben je geïnteresseerd in een nieuwe uitdaging in de innovatieve tuinbouw? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we vertellen je meer over de mogelijkheden binnen deze bloeiende industrie en wij brengen je in contact met interessante bedrijven!

× Hoe kan ik je helpen?