In Nederland is zo’n 93% van de energie die we gebruiken afkomstig van fossiele brandstoffen als aardolie, aardgas en kool. Bij de verbranding van deze stoffen komt CO2 voor, en ze veroorzaken vervuiling. In Nederland maken we het meeste gebruik van aardgas. Voor bijvoorbeeld onze verwarming, of voor het opwekken van elektriciteit. Naast dat dit dus vervuilend is, is er nog een reden om onze energieopwekking radicaal te veranderd. Er wordt namelijk geschat dat we over zo’n 60 jaar (!) wereldwijd door onze fossiele brandstoffen voorraad heen zijn (bron: Milieu Centraal). 

Nederland Gasland
Nederland is het belangrijkste gasland van West-Europa. Dit komt mede door de grote gasbel die in 1959 in Groningen werd ontdekt. Vanaf dat moment werd in rap tempo heel Nederland aangesloten op het gasnet, en sindsdien is gas één van de belangrijkste energiebronnen in Nederlandse huishoudens. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 1470 m3 gas per jaar, en maar liefst 80% daarvan gaat op aan verwarming (bron: Hier.nu). Niet gek dus dat er als eerste naar onze verwarmingssystemen is gekeken om een radicale daling van ons gasverbruik te bewerkstelligen.

Een nieuw tijdperk
Nu de gaswinning in Groningen niet meer verantwoord is, en het gebruik van fossiele brandstoffen niet strookt met het klimaatbeleid moeten we met nieuwe oplossingen komen. Deze beweging begint al langzaam op gang te komen, zo zijn netwerkbedrijven binnenkort niet meer verplicht om nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het gasnet en moeten nieuwbouwwoningen vanaf 2020 voldoen aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Nieuwe gebouwen van de overheid moeten zelfs al vanaf 1 januari 2019 voldoen aan deze eisen. Één van de meest besproken en populaire systemen voor het reduceren van fossiele brandstof gebruik zijn warmtepompen.

Warmtepompen
Al vanaf 2010 is de warmtepomp in Nederland een flinke opmars aan het maken. Veel nieuwbouwprojecten hebben de CV-ketel al vervangen voor een warmtepomp. Ook bij renovatieprojecten zien we steeds vaker warmtepompen, vaak nog wel in een hybride vorm waarbij de CV-ketel de piekvraag in de winter opvangt. Een warmtepomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, aarde of water te halen. Er zijn drie verschillende warmtepompen beschikbaar: hybride warmtepomp, ventilatie warmtepomp en een volledige warmtepomp. Welk type geschikt is voor welke woning valt of staat met de mate van isolatie van het huis.

  • Hybride warmtepomp – Een hybride warmtepomp werkt samen met je CV-ketel. De hybride warmtepomp zorgt voor het grootste gedeelte van het jaar voor de verwarming van je huis door warmte uit de lucht buiten te halen en deze met een elektrische pomp om te zetten naar een bruikbare temperatuur. De CV-ketel zorgt voor warm water én springt bij voor de verwarming wanneer het buiten te koud is. Dit type warmtepomp is geschikt voor huizen met matige isolatie. Zelfs met deze combi oplossing daalt je CO2 uitstoot door verwarming al met maar liefst 40%.
  • Ventilatiewarmtepomp – Heeft je huis een ventilatiesysteem met mechanische afvoer? Dan kun je gebruik maken van een ventilatiewarmtepomp. Deze pomp werkt bijna net zoals de hybride warmtepomp, maar gebruikt in plaats van de lucht van buiten, de warme lucht uit je ventilatie installatie. Dit heeft voordelen en nadelen, zo is dit systeem nog steeds in staat te verwarmen als het buiten heel koud is, maar door de beperkte hoeveelheid lucht is het vermogen minder groot dan bij een hybride warmtepomp. Is je huis zéér goed geïsoleerd (nieuwbouwwoning of renovatiewoning na 2000) en heb je een ventilatiesysteem met mechanise afvoer, dan is een ventilatiewarmtepomp waarschijnlijk wél in staat om je gehele huis te verwarmen zonder hulp van de CV-ketel.
  • Volledige warmtepomp – Wanneer je kiest voor een volledige warmtepomp kan je oude CV-ketel helemaal de deur uit. Een volledige warmtepomp, in combinatie met een voorraadvat voor warm water en lage temperatuur verwarming (vloer- of muurverwarming of speciale radiatoren voor lage temperatuur) is namelijk in staat je hele huis te verwarmen (ook als het heel koud is), en je te voorzien van warm water. Je bespaart hiermee maar liefst 60% van je CO2 uitstoot door verwarming. Een volledige warmtepomp is alleen geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie (huizen na 1992 zijn goed geïsoleerd, huizen van na 2000 zijn zeer goed geïsoleerd).

Het landelijk gebruiken van deze systemen kan een gigantische reductie van het gasgebruik en de CO2 uitstoot in Nederland bewerkstelligen. De aanschaf van een warmtepomp is echter niet goedkoop, prijzen variëren van €3.600 voor een hybride warmtepomp, tot €19.500 voor een volledige warmtepomp. De overheid probeert de invoering van warmtepompen te stimuleren door subsidies te verlenen voor iedereen die besluit over te stappen op verwarming middels een warmtepomp. Meer informatie hierover, en over de besparing die deze systemen opleveren is te vinden op de site van de overheid (bron: energiebesparendoejenu.nl).

Lijkt het jou interessant om bij te dragen aan de ontwikkeling van warmtepompen? Wij zoeken nog iemand die aan de slag gaat bij de marktleider op het gebied van ventilatie- en verwarmingstechniek. Binnen deze functie draai je onder andere volop mee in de ontwikkeling van warmtepompen. Interesse? Klik dan hier!