Ouke van Bokkem, oprichter van Kento, over zijn levensverhaal

“In het leven moet je hard werken om succesvol te worden, maar je moet zeker ook heel hard kunnen genieten.”

Van werken in een club tot het starten van een eigen onderneming. De gedreven en ambitieuze Ouke van Bokkem heeft het allemaal gedaan. Naast het zijn van een vader van drie kinderen, runt hij twee bedrijven genaamd Kento en RAAS. In dit interviewartikel kruipen we in de wereld van Ouke. Hoe is Ouke gekomen waar hij nu is? Er wordt ingezoomd op zijn persoonlijke ontwikkeling door de jaren heen.

Door: Irene Borst I 4 minuten

Het verhaal van Ouke begon allemaal in Middelburg, Zeeland. Na het afronden van de Havo, heeft Ouke Elektrotechniek gestudeerd in Vlissingen. “Ik heb uiteindelijk Zeeland verlaten en ben verhuisd naar Wageningen. In die periode richtte ik met een vriend een bedrijf op en begonnen we met het organiseren van feesten.” Hier begon dus al het ondernemerschap wat Ouke van nature met plezier doet. “We organiseerden feesten in club Poema, in Utrecht. Toen ik daar ook intern ging werken begon ik met het bedienen van de lichten en heb mezelf opgewerkt tot bedrijfsleider. Club Poema voelde als onze eigen club die wij met een groep vrienden mochten leiden. Dit was leuk voor 3 jaar.”

Het werken in het nachtleven was leuk voor een tijdje, maar Ouke zag hier niet zijn toekomst in. Tijd voor een nieuwe uitdaging. Wepro werd de vervolgstap. “Wepro is een detacheringsbureau. Daar zochten ze iemand voor de afdeling elektrotechniek. Ik werd projectcoördinator op mijn eigen afdeling. Uiteindelijk ben ik regiomanager geworden van twee kantoren, in Amersfoort en in Capelle aan den IJssel.” Na 10 jaar werkzaam te zijn geweest bij Wepro, wilde Ouke zijn eigen onderneming beginnen. “Mijn idee was om een nieuw detacheringsbedrijf te beginnen, met een duidelijke focus op monteurs in de maakindustrie. Ik heb dit idee doorgezet en ben voor mezelf begonnen. Dit is Kento geworden.”

“Ik was erg gefocust op het einddoel. Het was met name ook een uitdaging. Benieuwd of ik dit kon.”

Een eigen onderneming
Het starten van een onderneming is best een uitdaging, al helemaal in je eentje. Ouke ging deze uitdaging aan. Het avontuur begon in oktober 2017. “Ik ben gestart in een kantoor die ik toen van Wepro mocht gebruiken. De eerste drie maanden moest ik erg wennen. Je moet je voorstellen dat ik van regiomanager bij Wepro, ging naar het bellen van klanten en het helpen van mensen aan een nieuwe baan. Dat was wel even schakelen.” De leuke kanten aan een eigen onderneming starten zijn Ouke vooral bijgebleven. “Je mag ineens alles zelf bepalen. Ook was ik erg gefocust op het einddoel, het was een uitdaging en ik was heel benieuwd of ik dit echt zelf kon.”

Ik vroeg Ouke naar persoonlijke prestaties waar hij nou echt trots op is. “Een man met een lange arbeidshistorie was een aantal jaar geleden werkzaam bij één van onze klanten via Kento. Hij vertelde mij dat hij eerder nog nooit zo’n goede werkgever als Kento gehad heeft. Dat zijn de dingen die je bij blijven en waar je trots op bent”, vertelt Ouke. “Daarnaast doen mijn collega’s elke dag hun stinkende best op werk. Ik vind het heel bijzonder dat mensen de keuze hebben gemaakt om hun vaste baan op te zeggen om bij een bedrijf te komen werken wat eerst nog helemaal niks voorstelde. Of dat een stagiair ervoor kiest om bij Kento komen, terwijl diegene ook terecht zou kunnen bij genoeg andere mooie bedrijven.”

“Ik denk dat er hier bij Kento alles aan gedaan wordt om het mensen naar hun zin te maken.”

Plezier, ontwikkeling en kwaliteit
Inmiddels heeft Kento een flinke groei doorgebracht. De kernwaarden van de organisatie zijn duidelijk terug te zien op de werkvloer. Ouke hecht onder andere veel waarde aan plezier in het leven. “Ik vind plezier in het leven enorm belangrijk. In het leven moet je hard werken om succesvol te worden, maar je moet zeker de tijd nemen en heel hard kunnen genieten. Ik denk dat er hier bij Kento alles aan gedaan wordt om het mensen naar hun zin te maken.” Naast plezier speelt persoonlijke ontwikkeling een zeer grote rol binnen het bedrijf. “Wij willen mensen ontwikkelen door middel van het bieden van een nieuwe uitdaging, het bieden van trainingen en cursussen intern, maar ook door mensen tijdens sollicitatiegesprekken aan het denken te zetten.” Ten slotte staat Kento voor kwaliteit. Alles moet goed zijn. “Ik hoop mensen te kunnen triggeren tijdens onze gesprekken, voordat ze weer naar buiten gaan. Dit ligt vooral aan de manier van interviewen en het vinden van diepgang. Hoe beter wij weten waar iemand nou echt naar op zoek is, hoe beter wij onze dienstverlening kunnen uitvoeren. Op deze manier zetten wij de juiste mensen op de juiste plek.”

“Met Kento wil ik het beste bieden wat er in de markt is”

Nadat ik vroeg waarin Kento zich onderscheid van concurrenten, had Ouke gauw zijn antwoord klaar. Hij vertelde mij dat de mensen die werkzaam zijn bij Kento, zelf het onderscheid maken door het enthousiasme en oprechte interesse. Daarnaast heeft Kento een duidelijke focus, wat zeker een sterk punt is, namelijk op de maakindustrie. “

Met Kento wil ik de beste dienstverlening bieden die er in de markt is. Ik wil dat mensen gehoord en gezien worden. Mochten er toch problemen voordoen, dat er meteen iets concreets mee gedaan wordt. Dit doel bereiken we elke dag, langzamerhand, een beetje meer.”