Sollicitatiegesprek: Tips & Tricks

Sollicitatie Tips & Tricks

Een sollicitatiegesprek wordt doorgaans gepland nadat een werkgever jouw sollicitatie heeft ontvangen en deze heeft beoordeeld. Dit kan verschillen per bedrijf en per vacature. Benieuwd naar de tips en tricks voor een sollicitatiegesprek? Lees dan vooral verder.

Leestijd | 4 minuten

Wat is het doel van een sollicitatiegesprek?

Het doel van een sollicitatiegesprek is om te bepalen of de sollicitant over de juiste kwalificaties, vaardigheden en persoonlijkheid beschikt om de functie goed uit te kunnen voeren. Ook kan er met een sollicitatiegesprek worden bepaald of de sollicitant binnen de organisatie past.

Welke vragen kan ik verwachten?

Tijdens het sollicitatiegesprek zal de werkgever waarschijnlijk vragen stellen over de werkervaring, opleiding en vaardigheden van de sollicitant. Daarnaast kan er ook gevraagd worden naar persoonlijke eigenschappen, interesses en motivatie. Bovendien is het belangrijk dat de sollicitant zich goed voorbereidt op het sollicitatiegesprek en zichzelf zo goed mogelijk presenteert.

Waar vindt een sollicitatiegesprek plaats?

Een sollicitatiegesprek kan plaatsvinden in persoon, telefonisch of via videobellen. De exacte opzet van het sollicitatiegesprek kan variëren en is ook afhankelijk van de werkgever en de functie waarvoor gesolliciteerd wordt.

Hoe bereid ik mezelf voor op een sollicitatiegesprek?

Hier zijn enkele tips en tricks voor een sollicitatiegesprek:

  1. Bereid je ten eerste goed voor: Doe research naar het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert en zorg dat je goed weet wat er van je verwacht wordt. Maak vervolgens een lijst van vragen die je wilt stellen en bereid antwoorden voor op vragen die vaak gesteld worden in sollicitatiegesprekken.
  2. Wees op tijd en representatief: Zorg dat je op tijd aanwezig bent en dat je er ook representatief uitziet. Kleed je passend voor de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert.
  3. Wees zelfverzekerd en vriendelijk: Wees zelfverzekerd tijdens het gesprek en toon interesse in het bedrijf en de functie. Wees vriendelijk en beleefd tegenover de interviewer(s) en stel vragen om meer te weten te komen over het bedrijf.
  4. Wees specifiek en concreet: Geef specifieke voorbeelden van je ervaring en vaardigheden en hoe deze relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.
  5. Let op je lichaamstaal: Let op je lichaamstaal tijdens het gesprek. Zit rechtop en maak oogcontact. Geef een stevige handdruk bij het begin en einde van het gesprek.
  6. Blijf rustig en positief: Blijf rustig en positief tijdens het gesprek. Als er een vraag gesteld wordt waarop je geen antwoord weet, geef dat dan eerlijk aan. Probeer niet te liegen of te bluffen.

Tot slot, door je goed voor te bereiden en zelfverzekerd over te komen tijdens het sollicitatiegesprek, vergroot je je kans op succes en kan je hopelijk die felbegeerde baan krijgen.

Meer weten over onze dienst? Neem een kijkje op onze website of mail ons op info@kento.nl.

× Hoe kan ik je helpen?