Trends van de toekomst: servitization in de machinebouw

Niet langer wordt het product centraal gesteld in de maakindustrie. De behoefte van de klant is belangrijker. Je garandeert de klant een bepaald product, met alles wat daar aan dienstverlening bij hoort. Dit is de essentie van de nieuwe trend servitization. Benieuwd naar wat deze trend verder inhoudt? Lees dan vooral verder.

Door: Irene Borst I 3 minuten

De machinebouw
Binnen de (maak)industrie behoort de machinebouw tot de snelst groeiende sector. In 2018 groeide de machinebouw in Nederland met meer dan 10% volgens cijfers van de Rabobank (2019). De machinebouw is het deel van de industrie dat zich richt op de productie en het onderhoud van machines voor zowel consumenten als het bedrijfsleven zelf. De afnemers van de machinebouw bevinden zich voornamelijk in de food-, medisch-, hightech- en procesindustrie.

De meeste machinebouwers zijn vaak sterk afhankelijk van de export, namelijk 82% van de omzet komt hier vandaan. Door die grote afhankelijkheid kan elke dag in deze branche verschillen. De machinebouw is continu in beweging. Naast de grote afhankelijkheid van de export, spelen concurrenten uit binnen- en buitenland ook nog een rol. De machinebouw moet zich kunnen onderscheiden van de rest. Voorheen deden bedrijven dit bijvoorbeeld door middel van innovatie en snelle en voordelige levering. Door de groei van concurrenten uit Aziatische landen, die volledig geautomatiseerde machines bezitten, is concurreren op snelheid en prijs moeilijker geworden. Om je als bedrijf op een andere manier te onderscheiden, heeft servitization zijn intrede gemaakt.

Wat is servitization?
Servitization is een trend waarbij het verlenen van diensten en service, naast het leveren van machines, een grotere rol zal spelen binnen het businessmodel van bedrijven. Consumenten zien een machine tegenwoordig als deelproduct. Na de productafname wordt er nu ook een stuk aftersales, preventief onderhoud, het bieden van reserveonderdelen en trainingen verwacht. In de machinebouw krijgt servitization vaak de vorm van Product as a Service (PaaS).

Effecten op de machinebouw
Industrie 4.0 is al een tijdje bezig. Industrie 4.0 is, kort uitgelegd, de digitalisering van de maakindustrie. Toch lag de focus tot nu toe vooral op data-analyse om processen binnen een bedrijf efficiënter te maken. Maar zoals net al kort uitgelegd is, maken bedrijven nu steeds meer gebruik van de innoverende technologie om hun dienstverlening naar klanten toe te verbeteren.

Bedrijven zullen zich meer gaan focussen op service. Als bedrijf denk je nu niet meer vanuit je eigen doelstellingen, maar richt je je volledig op het klantperspectief. Klanten betalen nu voor het foutloze gebruik van een machine. Bij goede service komt veel meer kijken dan alleen goed onderhoud. Ook innovatie wordt een nieuw vast onderdeel. De levensduur van een machine wordt verlengd bij het door ontwikkelen. Om relevant te zijn en te blijven voor je klanten, moet je daar als machinebouwer proactief in zijn. Bedrijven zullen zich dus bezig moeten houden met het ‘slim’ maken van hun producten. Dit gebeurt door middel van bijvoorbeeld big data, sensoren en Internet of Things. Door de inzet hiervan zorg je als bedrijf ervoor dat je blijft ontwikkelen en vernieuwen en daarmee uitblinkt op service.

Door het stuk service dat bedrijven in deze sector nu ook bieden, zullen er een aantal positieve veranderingen plaats vinden. De relatie met het vaste klantenbestand zal beter worden, met zicht op een langdurige samenwerking, en een goede servicepost zal ook nieuwe klanten opleveren.

Servitization is de toekomst
Doordat we momenteel in een tijd zitten met veel nieuwe technische ontwikkelingen, zal het industrielandschap nog flink veranderen. Het belang van klantrelaties en data-analyse neemt steeds meer toe vanwege de verschuiving van productie naar dienstverlening en het bieden van goede service. Data Science wordt nu dé groeisector. Dit zal dus weer nieuwe kansen opleveren voor op de arbeidsmarkt. Wie weet wordt dit de volgende stap in industrie 4.0.

Benieuwd naar welke mogelijkheden er in de machinebouw zijn voor jou? Neem direct contact op met Kento voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of bekijk onze vacatures.