Banen van de toekomst: Smart Industry

Nu het werk van de toekomst doen


De nieuwe kansen die Smart Industry biedt
‘Goedemorgen, ben jij voorbereid op de toekomst?’ klinkt het uit de Google Home Speaker. De stem leest vervolgens de ambitie voor die op de website van Team Smart Industry staat. ‘Nederland moet in 2021 het meest flexibele en het beste digitaal verbonden productienetwerk van Europa hebben.’

De 4e industriële revolutie is aangebroken. Smart Industry. Blijf jij bij de tijd en laat je de nieuwe ontwikkelingen in je voordeel werken? In dit blog lees je hoe slimme technologie de industrie verandert en wat het voor jouw carrière kan betekenen.

Internet of things
Slimme apparaten zijn nu al onderdeel van ons leven. We ervaren het dagelijks.

De Google Home Speaker maakt je wakker. In de woonkamer is het al warm. Het licht staat aan en uit de speakers klinkt je favoriete muziek. De waterkoker communiceert met het koffiezetapparaat, maar zelf heb je op geen enkele knop gedrukt.

Slimme huizen, slimme steden en slimme fabrieken. Van big data tot 3d-printen, kunstmatige intelligentie en robotica: de fabriek van de toekomst komt eraan.

Team Smart Industry
Het Team Smart Industry dat in 2014 is opgericht door het ministerie van Economische Zaken wil het volgende bereiken in Nederland met slimme technologie en digitalisering:

‘Meer economische groei door het verhogen van de productiviteit’.
Meer werkgelegenheid en aantrekkelijke banen.
Het oplossen van maatschappelijke vraagstukken door bijvoorbeeld minder gebruik van grondstoffen en energie.
Smart Industry verbindt mens, machine en product. Het doel? Beter, flexibeler, efficiënter en goedkoper produceren. Hoe? Hieronder lees je wat in de slimme fabriek gebeurt en wat jouw rol daarin kan zijn.

De fabriek van de toekomst
In een slimme fabriek laat het productieproces zich in realtime volgen. Niet alleen het proces in zijn geheel, maar ook de status van elk afzonderlijk product is bekend. Dat maakt de productie efficiënter.

De digitaal verbonden apparaten communiceren onderling. Als problemen ontstaan in de fabriek of bij de leverancier stellen ze alternatieve paden voor op de productielijn.

De flexibiliteit van een productienetwerk verandert consumers in prosumers. Klanten beïnvloeden het productieproces. Ze geven op het laatste moment een wijziging door. Toch sportvelgen voor die nieuwe auto of sneakers met witte zolen in plaats van zwarte.

De technicus 4.0
Mens en machine hebben elkaar nodig. Machines zijn slim. En ze blijven leren. Ze worden steeds slimmer, maar de mens blijft nodig in de technische sector. Jouw handen zijn nodig. Jouw kennis is onmisbaar. Jouw ervaring is essentieel.

Slimme apparaten installeren, kalibreren, onderhouden en vervangen.

Je begint aan de ochtendronde langs jouw gedeelte van de productielijn. Software updates doorvoeren, machines herstarten en instellingen van apparaten bijwerken.

Code oranje.
Een geotag op de tablet geeft de exacte locatie van het probleem.

Je fotografeert het defecte onderdeel. En je stuurt de afbeelding door naar je leidinggevende. Na telefonisch overleg neem je een definitief besluit.

De productie gaat door dankzij jouw korte reactietijd. Jouw voorstel voor een oplossing houdt de productielijn draaiende. Nu en in de toekomst.

Ben jij benieuwd welke mogelijkheden Smart Industry voor jou creëert? Neem direct contact op met Kento voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Of bekijk de vacatures. Wij verbinden technisch talent nu ook met opdrachtgevers in Smart Industry.

Bronnen